Одређен притвор Милошу Радићу и Мирку Тодоровићу

25.05.2007, 14:01
Суд БиХ је 24. маја 2007. године донио рјешење којим се одређује једномјесечни притвор према Милошу Радићу и Мирку Тодоровићу, који се сумњиче за кривично дјело злочина против човјечности. Притвор према овом рјешењу може трајати најдуже до 22. јуна 2007. године, односно док мјера притвора остане на снази.

У приједлогу за одређивање притвора Тужилаштво БиХ наводи да постоји основана сумња да су осумњичени, 20. маја 1992. године, у селу Борковац (општина Братунац), као наоружани припадници Војске Републике Српске, заједно са другим војницима, заробили групу од 13 бошњачких цивила која се крила у шуми изнад села.  Према наводима Тужилаштва, ова група војника је заробљене цивиле опљачкала, претукла и потом усмртила осам заробљених цивила.     

Суд је установио да на основу поднесених доказа постоји основана сумња да су осумњичени починили наведено кривично дјело.  Суд је одредио притвор сматрајући да постоји значајна бојазан да би осумњичени боравком на слободи ометали кривични поступак утицајем на свједоке.