Одређен притвор Енесу Ханџићу и Сенаду Даутовићу

18.04.2007, 16:37
Суд БиХ је 17. априла 2007. године донио рјешење којим се одређује притвор према осумњиченим Енесу Ханџићу и Сенаду Даутовићу у трајању од мјесец дана, а који према овом рјешењу може трајати најдуже до 16. маја 2007. године. Енес Ханџић и Сенад Даутовић се сумњиче за кривично дјело злочина против човјечности.

У предлогу за одређивање притвора Тужилаштво БиХ наводи да постоји основана сумња да су осумњичени, у периоду од априла 1993. до априла 1994. године, у својству високо позиционираних војних старјешина, учествовали у прогону хрватског становништва Бугојна и ширег подручја.  Тужилаштво је у свом предлогу навело да је у инкриминисаном периоду Енес Ханџић био помоћник команданта за безбједност 307. брдске бригаде Армије БиХ, док је Сенад Даутовић, између осталог, вршио дужност начелника Станице јавне безбједности Бугојно.  Према предлогу за одређивање притвора, током напада заробљени цивили и припадници Хрватског вијећа обране су одвођени у логоре гдје су, између осталог, физички и психички малтретирани, док су неки и убијени. 

Суд је установио да на основу поднесених исказа свједока и материјалних доказа  постоји основана сумња да су осумњичени починили наведено кривично дјело.  Суд је одредио притвор сматрајући да би осумњичени боравком на слободи ометали кривични поступак утицајем на свједоке и саизвршиоце, као и фалсификовали или уништавали доказе.  Суд је осумњиченима, такође, одредио притвор због заштите безбједности грађана и имовине.