Momčilo Mandić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a Milorad Govedarica osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine

30.03.2007, 18:00
Dana 29.03.2007.godine, pred Apelacionim odjeljenjem Suda BiH, Odjelom II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, pravosnažno je završen postupak koji se vodio po žalbama optuženog Momčila Mandića i njegovog branioca, žalbi optuženog Milorada Govedarice uloženoj po njegovom braniocu, izjavljenim na presudu prvostepenog vijeća Suda BiH, koja je u osuđujućem dijelu sadržavala i osude optuženih na kazne zatvora, te žalbi Tužilaštva BiH izjavljenoj na dio presude kojim su Milovan Bjelica i Mirko Šarović oslobođeni od optužbi da su počinili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 337. stava 4. a u vezi sa članom 3. KZ RS.

Presudom prvostepenog vijeća Suda BiH pod brojem KPV -02/06 od 27.10.2006.godine,  optuženi Momčilo Mandić osuđen je zbog izvršenja produženog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 337. stava 4. a u vezi sa članom 3. KZ RS i krivičnog djela falsifikovanja isprave iz člana 364. stava 1. istog Zakonika, te mu je izrečena  jedinstvena kazna zatvora u trajanju od devet godina; a optuženi Milorad Govedarica osuđen je zbog izvršenja produženog  krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja iz člana 337. stava 4. a u vezi sa članom 3. KZ RS,  te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od četiri godine.

Odlučujući po uloženim žalbama, Apelaciono odjeljenje Suda BiH, odbilo je kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH, a djelimičnim uvažavanjem žalbi optuženog Mandića i njegovog branioca, te žalbe optuženog Govedarice izjavljenoj po njegovom braniocu,  preinačilo osuđujući dio prvostepene presude Suda BiH, tako što je: optuženog Momčila Mandića oslobodilo određenih tačaka optužbe iz sastava produženog krivičnog djela  zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, našavši da konkretna djela nisu zakonom propisana kao krivična djela, te je u skladu s tim preinačio i odluku o kazni,  izrekavši tako jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina. 

U odnosu na optuženog Milorada Govedaricu, Apelaciono odjeljenje je osuđujući dio prvostepene presude preinačilo u dijelu odluke o visini kazne, osudivši ga na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.