Потврђена оптужница за тероризам

13.04.2006, 00:00
Судија за претходно саслушање Суда Босне и Херцеговине Мехмед Шатор потврдио је оптужницу Тужилаштва Босне и Херцеговине против оптужених Бекташевић Мирсада (19 година), шведског држављанина, Цесур Абдулкадира, (21 година), држављанина Републике Турске и Икановић Бајре из Хаџићa, држављанина БиХ. Уједно им је продужен притвор који може трајати најдуже једну годину, с тим да је Суд обавезан свака два мјесеца преиспитати оправданост постојања притворских разлога.

Оптужница их терети за кривично дјело тероризма из члана 201.став 1 у вези са чланом 29. КЗ БиХ. Иста оптужница терети Бекташевић Мирсада и Цесур Абдулкадира за кривично дјело спречавање службеног лица у вршењу службене радње.

Оптужени су и Бајрић Амир звани Чами и Хасановић Сенад, који су, према оптужници, заједно починили кривично дјело недозвољено држање оружја или експлозивних материја.

Против оптужених Бајрић Амира и Хасановић Сенада тужилац није предложио продужење притвора.

Након што оптужени приме оптужницу имају право поднијети претходне приговоре на оптужницу након чега ће судија за претходно саслушање заказати рочиште о изјашњењу о кривици.