ДИРЕКТОР АГЕНЦИЈЕ ЗА ИСТРАГЕ И ЗАШТИТУ БИХ ПОСЈЕТИО СУД БИХ

12.08.2020, 13:08

Предсједник Суда Босне и Херцеговине Ранко Дебевец примио је данас у посјету Дарка Ћулума, новоименованог директора Агенције за истраге и заштиту у Босни и Херцеговини.

 

Предсједник Дебевец је са директором Ћулумом размијенио искуства о досадашњој сарадњи СИПА-е и Суда БиХ у поступању по најсложенијим предметима у оквиру својих надлежности, оцијенивши досадашњу сарадњу као успјешну и добру. Предсједник Дебевец је изразио увјерење да ће се сарадња наставити у духу професионалних односа, али и да ће промјена на челу Агенције донијети и даљи напредак на пољу професионализације, стручности и ефикасности.

 

У разговору је посебно похваљен рад Одјела за заштиту свједока, с којим Суд БиХ има интензивну и успјешну сарадњу у раду са најугроженијом категоријом субјеката кривичног поступка.

 

Исказујући обострани интерес да се међуинституционална сарадња подигне на виши ниво, разговарано је и о модалитетима будуће сарадње, с циљем ефикасне и правовремене реакције на ретроградне тенденције.

 

Такође је истакнут значај едукације службеника који раде на реализацији судских наредби кроз организовање едукативних тренинга и радионица, с циљем квалитетнијег прибављања доказа. На основу своје богате праксе и искуства, Суд ће увијек давати одлучан допринос овим напорима, све ради пријеко потребног напретка на свим пољима, а нарочито у погледу професионализације, стручности и ефикасности.

 

Господин Ћулум је захвалио на пријему, размјени мишљења и информацијама које је приликом посјете добио од предсједника Дебевеца, истакнувши да су отворени за развијање добре међуинституционалне сарадње, ради испуњавања заједничких циљева, сходно важећим законима.