Mladi lideri KULT-a posjetili Sud Bosne i Hercegovine

21.02.2020, 15:22

Institut za razvoj mladih KULT organizuje obuku „Uči, misli i djeluj“ za omladinske političke lidere/ice. U sklopu ove obuke, mladi lideri posjetit će nekoliko institucija u Bosni i Hercegovini, između ostalog i Sud Bosne i Hercegovine koji su odlučili prvo posjetiti. Posjeta KULT-ovih političkih lidera je upriličena u sudnici Suda danas, 21. februara 2020. godine.

 

U okviru posjete, mladi lideri su razgovarali sa pravnim savjetnicima Suda BiH o ustavnom osnovu i zakonu kojim je osnovan i uređen Sud BiH, te uspjesima i izazovima s kojima su se suočavali u proteklom periodu. Na ovaj način, lideri KULT-a su upoznati sa radom, historijatom i uspjesima Suda BiH te su tako unaprijedili znanje o radu ove značajne pravosudne institucije.

U drugom dijelu posjete, gosti su kroz razgovor i pitanja pokazali informisanost o ključnim procesima u pravosuđu, a posebno su se interesovali za nepristrasnost i nezavisnost Suda. Također su tražili i objašnjenja u vezi sa ustavnim poretkom u Bosni i Hercegovini. Na kraju posjete, izrazili su zahvalnost na kvalitetnoj organizaciji posjete i korisnim informacijama koje su ovom prilikom dobili.