Održan sastanak predsjednika Međunarodnoga rezidualnoga mehanizma Theodora Merona i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debeveca

17.04.2018, 15:30

Predsjednik Međunarodnoga rezidualnoga mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) sudac Theodor Meron posjetio je danas, 17.04.2018. godine Sud Bosne i Hercegovine kako bi sa predstavnicima Suda razgovarao o ulozi i funkciji Rezidualnoga mehanizma. Predsjednik Meron je istakao kao najznačajniju funkciju Rezidualnoga mehanizma pružanje pomoći nacionalnim sudovima u procesuiranju predmeta ratnih zločina. Također, posebno je istakao značaj dostupnosti arhive Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kao zajedničkoga nasljeđa i spremnosti nacionalnih sudova za suradnju sa Informativnim centrom, koji će uskoro biti otvoren u Sarajevu.

 

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec upoznao je predsjednika Merona sa trenutačnom situacijom u odnosu na procesuiranje predmeta ratnih zločina pred Sudom BiH, a razgovaralo se i o reviziji Državne strategije za procesuiranje ovih predmeta, koja je u tijeku. Naglašena je potreba poboljšanja učinkovitosti procedura između Suda BiH i Rezidualnoga mehanizma u oblasti zaštite svjedoka, na čemu će se raditi u narednome periodu.

Na sastanku, kojem su, pored predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, nazočili i zamjenik predsjednika Suda BiH sudac Davorin Jukić, predsjednica Kaznenoga odjeljenja Suda BiH sutkinja Minka Kreho i registrar Suda BiH Emira Hodžić, predsjednik MICT Theodor Meron pohvalio je dosadašnji rad i rezultate Suda Bosne i Hercegovine.

Ovo je prvi zvanični posjet predsjednika Theodora Merona Bosni i Hercegovini od zatvaranja Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju koncem 2017. godine.