ARHIVA

Vijesti

Momir Pelemiš oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo genocid
(13.06.2013. 15:49)

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je dana, 13.06.2013. godine presudu u predmetu Momir Pelemiš kojom je optuženi Pelemiš oslobođen optužbe da je počinio krivično djelo genocid. Optuženi Pelemiš oslobođen je optužbi da je naredio i nadzirao pripadnike 1. bataljona Zvorničke brigade koji su učestvovali u ubijanju i nanošenju teških tjelesnih i duševnih povreda zarobljenim Bošnjacima. S tim u vezi oslobođen je optužbe da je, zajedno sa drugim pripadnicima vojnog i civilnog vrha Republike Srpske, pomogao u djelimičnom istrebljenju grupe Bošnjaka kao nacionalne, vjerske i etničke grupe čime bi počinio krivično djelo genocid.

 

Optužnica je, između ostalog, teretila Momira Pelemiša za svjesno pomaganje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je imao cilj da se djelimično istrijebi grupu bošnjačkog naroda, prisilnim premještanjem oko 40000 žena, djece i staraca i pogubljenjima po kratkom postupku između 7 000 i 8 000 muškaraca Bošnjaka.

 

Prvostepenom presudom od 31. oktobra 2011. godine Momir Pelemiš oglašen je krivim da je počinio krivično djelo genocid, te mu je prvostepeno vijeće izreklo kaznu zatvora u trajanju od 16 godina.

 

 

 

Predmet


Štampaj      Pošalji prijatelju
bosanski hrv срп eng

Presude:
Odjel I   Odjel I za ratne zločine
Odjel II 
Odjel III Odjel III za sva kaznena djela iz nadležnosti Suda
Upravno odjeljenje

Svi dokumenti postavljeni na web stranicu su informativnog karaktera, te se ne smatraju zvaničnim dokumentima Suda.