ARHIVA

Vijesti

Potvrđena optužnica u predmetu Božidar Kuvelja
(10.03.2011. 12:11)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 9. marta 2011. godine optužnicu u predmetu Božidar Kuvelja, koja optuženog Kuvelju tereti za krivično djelo genocid.

 

U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Kuvelja, kao policajac u sastavu II. voda 1. čete Centra za obuku Jahorina, zajedno s ostalim pripadnicima iste čete, dana 12. jula 1995. godine, učestvovao u pretresu naselja na širem području Potočara, koja su do tada naseljavali stanovnici bošnjačke nacionalnosti. Pretresi su imali za cilj sakupljanje civilnog bošnjačkog stanovništva u „sabirni centar Potočari“.

 

Optuženi Kuvelja je zajedno s ostalim pripadnicima 1. čete vršio odvajanje muškaraca civila u dobi od 7 do 70 godina starosti, te ih sprovodio do kuće poznate kao „bijela kuća“ u Potočarima, u kojoj su bili zatočeni i izloženi fizičkom maltretiranju. Nadalje, optuženi Kuvelja je u večernjim satima 13. jula 1995. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Centra za obuku Jahorina, učestvovao u strijeljanju više od hiljadu zarobljenih muškaraca Bošnjaka, koje do tada nisu uspjeli usmrtili pripadnici II. odreda Šekovići.

 

Optuženi Kuvelja učestvovao je i u strijeljanju između 50 i 100 muškaraca Bošnjaka, ispred skladišta Kravica. Kako nadalje navodi optužnica, optuženi Kuvelja učestvovao je u strijeljanju grupe od oko 100 preživjelih muškaraca Bošnjaka iz skladišta Kravica, koji su na prevaru pozvani da izađu iz skladišta u cilju ukazivanja ljekarske pomoći. Nakon njihovog izlaska pripadnici Centra za obuku Jahorina rafalnom paljbom iz automatskog naoružanja, izvršili su strijeljanje civila, dok je optuženi Kuvelja pucajući iz automatske puške vršio „ovjeravanje“ svakog muškarca za kojeg bi se uvjerio da je još živ.

 

Predmet


Štampaj      Pošalji prijatelju
bosanski hrv срп eng

Presude:
Odjel I   Odjel I za ratne zločine
Odjel II 
Odjel III Odjel III za sva kaznena djela iz nadležnosti Suda
Upravno odjeljenje

Svi dokumenti postavljeni na web stranicu su informativnog karaktera, te se ne smatraju zvaničnim dokumentima Suda.