Najava izricanja drugostepene presude u predmetu Zijad Mutap i drugi

20.07.2023, 09:31

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine će sutra, 21.7.2023. godine, u 11:00 sati u sudnici 9 izreći drugostepenu presudu u predmetu Zijad Mutap i drugi.

Optužnica tereti optužene da su izvršili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. stav 3. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine u vezi s krivičnim djelima protuzakonito posredovanje iz člana 382. stav 2. KZFBiH, pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 2. KZFBiH, sprečavanje dokazivanja iz člana 349. stav 1. KZFBiH i davanje lažnog iskaza iz člana 348. stav 3. KZFBiH u vezi sa stavom 1. istog Zakona.

 

Optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović se, između ostalog, terete da su pristupili grupi za organizirani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8.2.2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo, pa su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život, a sve u namjeri da prikriju stvarne počinitelje i stvarni način na koji je Dženan Memić povrijeđen.  

 

**********