Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

10:11 06.01.2022

Ukinut pritvor osumnjičenom Kostadinu Balabanu

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za ukidanje mjere pritvora osumnjičenom Kostadinu Balabanu (predmet Veljko Ugrenović i dr.), donio je 5.1.2022. godine rješenje kojim je usvojen prijedlog Tužilaštva BiH te je u odnosu na osumnjičenog Kostadina Balabana ukinut pritvor određen rješenjem Suda BiH od 10.12.2021. godine.

 

Istovremeno su prema osumnjičenom određene mjere zabrane i to: zabrana putovanja iz člana 126. stav 2. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKP BiH) – osumnjičenom se zabranjuje putovanje van Bosne i Hercegovine, a u cilju izvršenja ove zabrane oduzima mu se važeća putna isprava uz zabranu izdavanja novih, te mu se zabranjuje prelazak državne granice uz korištenje lične karte; obaveze povremenog javljanja državnom organu iz člana 126.a stav 1. tačka d)  ZKP BiH – naređeno je da se javlja jednom sedmično u nadležnu policijsku stanicu PS Gradiška.

 

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva (2) mjeseca. Osumnjičeni je upozoren da mu može biti određen pritvor ako prekrši obaveze iz izrečenih mjera zabrane.

 

Veljko Ugrenović i drugi osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ BiH, krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 1. KZ BiH, krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ BiH i krivičnim djelom teška krađa iz člana 226. stav 2. KZ Republike Srpske (KZ RS).


RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved