Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

10:31 08.02.2017

Ukinut pritvor osumnjičenima i određene mjere zabrane

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za ukidanje pritvora i izricanje mjera zabrane prema osumnjičenima Esadu Kahvedžiću i Stevanu Žarkiću, Sud Bosne i Hercegovine je dana 07. februara 2017. godine donio rješenje kojim je prijedlog Tužilaštva djelimično usvojen te je pritvor ukinut i određene sljedeće mjere zabrane:

 

  • zabrana napuštanja boravišta i zabrana putovanja, uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine;
  • zabrana sastajanja sa određenim osobama – zabranjuje se međusobno kontaktiranje i kontaktiranje sa ostalim osumnjičenima u ovom krivičnom predmetu, i to svaki oblik kontaktiranja ili povezivanja, što podrazumijeva i telefonskim putem, posredno ili neposredno, kao i približavanje istima na udaljenosti od 100 metara.

 

Istim rješenjem odnijen je kao neosnovan prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se prema osumnjičenima izrekne mjera zabrane iz člana 126.a stav 1. tačka d) ZKP BiH.

 

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca.

 

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

 

Esad Kahvedžić i Stevan Žarkić osumnjičeni su za krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250. stav 2. i 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 1. KZ BiH, a Esad Kahvedžić još i za krivično djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a. KZ BiH, a sve u vezi sa članom 54. KZ BiH.

 


RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved