Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

15:11 31.08.2021

Republika Srbija preuzela krivično gonjenje u predmetu Branko Basara i dr.

Sud je, postupajući po prijedlogu Tužilaštva BiH, putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine dana 19.12.2019. godine nadležnim organima Republike Srbije uputio zamolnicu za preuzimanje krivičnog gonjenja optuženih Branka Basare i Nedeljka Aničića.

 

Dana 3.8.2021. godine Sud je zaprimio dopis Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine sa pripadajućim prilozima, iz kojih proizlazi da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije preuzelo krivično gonjenje protiv optuženog Branka Basare i Nedeljka Aničića.

 

Imajući u vidu činjenicu da je zamolnici udovoljeno, odnosno da je Republika Srbija preuzela krivično gonjenje optuženih Branka Basare i Nedeljka Aničića u odnosu na djela koja im se potvrđenom optužnicom Tužilaštva BiH stavljaju na teret, a koja su Optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije usklađena sa zakonima Republike Srbije, Sud nalazi da više ne postoje zakonski osnovi za egzistiranjem rješenja o određivanju pritvora prema optuženom Branku Basari, a koji je određen rješenjem ovog Suda broj S1 1 K 16738 14 Kro od 21.10.2016. godine, iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka a) ZKP BiH.

 

Optužnica tereti optužene Branka Basaru i Nedeljka Aničića da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo povrede zakona ili običaja rata.


Pogledaj predmet

RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved