Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

08:05 04.05.2021

Produžen pritvor osumnjičenima u predmetu Hasan Dupovac i drugi

Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje mjere pritvora osumnjičenima u predmetu Hasan Dupovac i drugi, donio je 28.4.2021. godine rješenje kojim je djelimično prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH te je prema osumnjičenima Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor određen rješenjem Suda BiH od 3.2.2021. godine, produžen rješenjem Suda BiH od 25.2.2021. godine, odnosno rješenjem Apelacionog odjeljenja Suda BiH od 11.3.2021. godine.

 

Pritvor je produžen za još dva mjeseca i može trajati najkasnije do 28.6.2021. godine ili do nove odluke Suda. Pritvor je produžen iz razloga propisanih odredbom člana 132. stav 1. tačke b) i d) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKP BiH), odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te jer se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, zbog sigurnosti građana ili imovine.

 

Odbijena je kao neosnovana žalba branioca osumnjičenog Josipa Barića izjavljena protiv rješenja Suda BiH od 23.4.2021. godine, kojim  je prema osumnjičenom određen pritvor, dok je žalba Tužilaštva BiH uvažena te je isto rješenje preinačeno na način da je prema osumnjičenom Josipu Bariću mjera pritvora određena i po osnovu tačke d) člana 132. stav 1. ZKP-a BiH.

 

 

Hasan Dupovac i Zijad Mutap osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. stav 1. i 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ FBiH), u vezi s krivičnim djelom pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 2. KZ FBiH i protuzakonito posredovanje iz člana 382. stav 2. istog Zakona.

 

Josip Barić osumnjičen je da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. stav 1. i 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine (KZ FBiH) u vezi s krivičnim djelima pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 1. KZ FBiH.


RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved