Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

15:19 07.02.2019

Potvrđena optužnica u predmetu Damir Nurkić i drugi

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, dana 15.01.2019. godine, optužnicu u predmetu Damir Nurkić i dr. koja optužene tereti da su počinili krivično djelo i to: optuženi Damir Nurkić organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ BiH, a optuženi Savo Dragišić organizirani kriminal iz člana 250. stav 4. KZ BiH u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ BiH.

 

U optužnici se navodi da je optuženi Damir Nurkić organizirao i rukovodio grupom za organizirani kriminal, koja je zajedničkim djelovanjem učinila krivično djelo, tako što je neovlašteno vršio međunarodnu prodaju, prenos, prevoz i slanje u međunarodni promet supstance koje je propisom proglašena opojnom drogom. Optuženi Savo Dragišić je postao pripadnik grupe za organizirani kriminal koja je zajedničkim djelovanjem učinila krivično djelo tako što je neovlašteno pomagao u učinjenju krivičnog djela stavljanjem na raspolaganje sredstava za učinjenje krivičnog djela, a radi prevoza supstance u međunarodni promet koja je propisom proglašena opojnom drogom, navodi se u optužnici.

 

Sud je odbio tačku 2. optužnice u odnosu na optuženog Dobricu Dragišića kojeg je Tužilaštvo BiH teretilo za počinjenje krivičnog djela davanje lažnog iskaza iz člana 235. stav 3. KZ BiH. Sud je zaključio da radnje opisane u tački 2. optužnice ne obuhvataju sve neophodne elemente krivičnog djela davanje lažnog iskaza iz člana 235. stav 3. KZ BiH sadržane u njegovom zakonskom opisu zbog čega je, primjenom člana 228. stava 2. Zakona o krivičnom postupku BiH, odbio tačku 2. optužnice Tužilaštva u odnosu na Dobricu Dragišića.

 


RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved