Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

12:24 20.02.2020

Potvrđena optužnica u predmetu Almir Hadžiahmetović i drugi

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, dana 13.1.2020. godine, optužnicu u predmetu Almir Hadžiahmetović i dr. koja optuženog Almira Hadžiahmetovića tereti da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), stav 3. u vezi sa krivičnim djelom međunarodno navođenje na prostituciju iz člana 187. stav 1. KZ BiH, a optužene Ermina Šakala, Alena Hodžića, Abdulaha Međića i Almira Grgića tereti da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. KZ BiH, stav 2., u vezi sa krivičnim djelom međunarodno navođenje na prostituciju iz člana 187. stav 1. KZ BiH.

 

U optužnici se navodi da je optuženi Almir Hadžiahmetović rukovodio grupom za organizirani kriminal, koja je postojala od januara 2015. do novembra 2016. godine, a čiji članovi su bili optuženi Abdulah Međić, Ermin Šakala, Alen Hodžić i malodobni H. A. (protiv kojeg se vodi postupak pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši), a kasnije i optuženi Almir Grgić. Grupa je djelovala sporazumno i zajednički tako što je navodila i podsticala djevojke na pružanje seksualnih usluga u državama čije državljanke nisu bile, obećavajući im dobru zaradu, osiguran odlazak u strane zemlje kao i klijente.

 

Optuženi Almir Hadžiahmetović je, od zarade koje su djevojke ostvarile pružanjem seksualnih usluga u SR Njemačkoj i Austriji, ostvario zaradu u iznosu od najmanje 154.858,99 KM, a članovi grupe Ermin Šakala, Alen Hodžić, Abdulah Međić i Almir Grgić ostvarili su zaradu u tačno neutvrđenom iznosu, navedeno je u optužnici.


RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved