Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

15:31 10.08.2021

Određena mjera pritvora optuženom Milomiru Savčiću

Sud Bosne i Hercegovine je dana 9.8.2021. godine donio rješenje kojim su prema optuženom Milomiru Savčiću ukinute mjere zabrane, a usvojen prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 2.8.2021. godine za određivanje mjere pritvora u smislu člana 126.f stav 2. ZKP BiH zbog nepoštivanja izrečenih mjera zabrane iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BIH, kojim mjerama je optuženom zabranjeno kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi s ovim postupkom. Optuženom Milomiru Savčiću je po prijedlogu Tužilaštva BiH određena mjera pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stav 1. tačka b) ZKP BiH, odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a ne zbog opasnosti od bjekstva.

 

Mjera pritvora po ovom rješenju može trajati najduže tri (3) godine računajući od dana potvrđivanja optužnice, odnosno do 13.1.2023. godine ili do drugačije odluke Suda.

Povodom učestalih medijskih upita, obavještavamo da je Sud zaprimio službenu zabilješku Sudske policije Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi da optuženi Milomir Savčić nije pronađen na kućnoj adresi, te da iz tog razloga nije sproveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda. Imajući u vidu navedeno, Sud je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice.

 

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je dostavljena obavijest sa službenom zabilješkom da optuženi Milomir Savčić nije pronađen na adresi stanovanja radi poduzimanja daljih radnji iz njihove nadležnosti.

 

Radi objektivnog informiranja javnosti, Sud je optuženom Milomiru Savčiću po prijedlogu Tužilaštva BiH odredio pritvor zbog kršenja mjera zabrane u odnosu na konkretan predmet koji se vodi pred Sudom BiH, a ne zbog njegovih javnih istupa u vezi s eventualnim kršenjem dopuna Krivičnog zakona BiH koji se odnose na zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina, te veličanja ratnih zločinaca.


Pogledaj predmet

RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved