Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

13:48 28.05.2021

ODRŽANE RADIONICE ZA STRUČNO SUDSKO OSOBLJE SUDA BOSNE I HERCEGOVINE

71U Sudu Bosne i Hercegovine su dana 24. maja i 27. maja 2021. godine održane tri radionice na temu pisanja sentenci odnosno stavova sudske prakse iz sudskih odluka.

8

 

2

9 

Sudije Suda Bosne i Hercegovine, koje imaju dugogodišnju praksu, su za stručno sudsko osoblje održali praktičnu radionicu u cilju podizanja kvalitete izrade sentenci, te kroz praktične primjere pokazali metodologiju izrade. U uvodnom dijelu radionice iz krivične oblasti istaknuto je da sudska praksa nije obavezujuća, ali je putokaz kako doći do najboljeg rješenja, dok su druga i treća radionica održane u upravnoj i parničnoj oblasti.

 

 3

Sud Bosne i Hercegovine intenzivno radi na izgradnji kapaciteta za evidenciju i praćenje sudske prakse, kroz prikupljanje najznačajnijih odluka suda, a sve u cilju ujednačavanja sudske prakse. Sudije Suda BiH, registrar Suda BiH i pravni savjetnici kojima su povjerene navedene aktivnosti će između ostalog sačinjavati stavove sudske prakse za izdvojene odluke (sentence) te ih pohranjivati u evidenciju pravnih shvatanja. Evidencija pravnih shvatanja je osnov za praćenje, a kasnije i za ujednačavanje sudske prakse.

 4

Radionice su održane u saradnji sa AIRE centrom i Ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva u okviru projekta jačanja vladavine prava.

6

 

 

 


RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved