Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

18:20 17.07.2007

Niset Ramić osuđen na 30 godina dugotrajnog zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Sud BiH danas je izrekao prvostepenu presudu u predmetu Niset Ramić kojom je optuženi oglašen krivim za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 30 godina.

Presudom sudećeg vijeća Niset Ramić je oglašen krivim što je u ranim jutarnjim satima  20. juna 1992. godine, u svojstvu pripadnika diverzantske čete Teritorijalne odbrane  Visoko, provodeći akciju oduzimanja naoružanja u naseljima u okolini Visokog, došao u naselje Hlapčevići i naredio grupi od oko 8 vojnika koje je predvodio da opkole tri kuće mještana srpske nacionalnosti. Optuženi je potom, zajedno sa vojnicima, iz kuća izveo šest osoba srpske nacionalnosti, zarobio ih i uputio u pravcu Omladinskog doma u mjestu Hlapčevići.  Optuženi je na putu do doma zarobljene zaustavio da bi potom prozvao jednu osobu da izađe iz vrste tražeći informacije gdje se nalazi skriveno oružje i minska polja. Nakon što mu ova osoba nije dala odgovor, optuženi je pucao u njega rafalnom paljbom.  Optuženi se zatim okrenuo prema ostalim zarobljenim civilima i otvorio rafalnu paljbu u njihovom pravcu.  Tom prilikom, četiri civila su ubijena a dva ranjena. 

Sud je, takođe, donio rješenje kojim se prema optuženom produžava pritvor do njegovog upućivanja na izdržavanje izrečene kazne zatvora, odnosno najduže do isticanja kazne izrečene u presudi.  Vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru uračunat će se u izrečenu kaznu zatvora. 


Pogledaj predmet

RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved