Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

13:41 03.07.2019

Izricanje prvostepene presude u predmetu Maksim Božić i drugi

Izricanje prvostepene presude u predmetu Maksim Božić i drugi zakazano je za četvrtak 4.7.2019. godine u 11:30 u sudnici 9.

 

Maksim Božić i Edin Hastor optuženi su da su počinili krivično djelo terorizam iz člana 201. stav 4. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), a sve u vezi sa članom 29. KZ BiH.

 

U optužnici se navodi da je optuženi Maksim Božić od sredine juna 2017. do 10. aprila 2018. godine planirao i pripremao nabavku sredstava te preduzimao druge radnje kojima je stvarao uslove za izvršenje terorističkog čina u namjeri da zastraši stanovništvo i prislili organe vlasti Bosne i Hercegovine na određene radnje s ciljem ozbiljne destabilizacije političke i ustavne strukture Bosne i Hercegovine. Maksim Božić je, u više navrata, ostvarivao kontakt s pripadnicima radikalnog selefijskog pokreta BiH, između ostalih i sa Edinom Hastorom s kojim je planirao i preduzimao radnje na stvaranju uslova za izvršenje terorističkog čina nastojeći da nabavi novac i kupi oružje veće ubojite moći i to RPG, puškomitraljez M84, ručne bombe, municiju i granate kako bi izvršio napad na zgradu Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Istočnom Sarajevu i zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK).

 

U svrhu izvršenja planiranog terorističkog čina Maksim Božić je sredinom juna 2017. godine zatražio od zaštićenog svjedoka „A“ da mu, nakon što pribavi oružje za izvršenje planiranog terorističkog čina, snimi video-oporuku o smrti u džihadu i objavi u medijima poslije izvršenja djela. U tu svrhu je u martu 2018. godine Edin Hastor, znajući da Maksim Božić planira izvršenje terorističkog čina i to napad na zgradu SIPA-e u Istočnom Sarajevu i MUP-a TK, obezbijedio prostorije vlastite porodične kuće za potrebe izvršenja terorističkog čina koji su spriječili pripadnici SIPA-e. U prostorijama su prilikom pretresa službenici SIPA-e oduzeli nelegalno nabavljeno oružje, ubojita sredstva, municiju i vojnu opremu.


Pogledaj predmet

RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved