Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

13:17 03.12.2019

Izricanje prvostepene presude u predmetu Božo Vučenović

Izricanje prvostepene presude u predmetu Božo Vučenović i dr. zakazano je za srijedu 4.12.2019. godine u 9 sati u sudnici 6 u Sudu Bosne i Hercegovine.

 

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, dana 7.7.2014. godine, optužnicu u predmetu Božo Vučenović i dr. koja optužene tereti da su počinili krivična djela i to: optuženi Božo Vučenović za organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. u vezi sa krivičnim djelom trgovina ljudima iz člana 186. stav 1. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH) i krivično djelo pranje novca iz člana 209. stav 3. u vezi sa stavovima 1. i 2 KZ BiH; optuženi Rade Ljubičić, Safet Turanović, Rasim Turanović, Zoran Dmitrović, Zoran Kalajdžić, Nedeljko Vučenović i Miroslav Vučenović za organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. u vezi sa krivičnim djelom trgovina ljudima iz člana 186. stav 1. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), a optuženi Milan Vučenović pranje novca iz člana 209. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ BiH.

 

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi u periodu od početka 2007. do septembra 2009. godine djelovali kao grupa za organizirani kriminal te su obmanom i zloupotrebom teškog materijalnog stanja vrbovali radnike, državljane Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Sjeverne Makedonije za rad u Republici Azerbejdžan, a potom im organizirali prevoz do odredišta gdje su ih radno eksploatirali. Na ovaj način optuženi su eksploatirajući žrtve ostvarili nezakonitu imovinsku korist u višemilionskim iznosima koju su držali na više računa u nekoliko država. U optužnici se dalje navodi da su optuženi Božo Vučenović i Milan Vučenović, pored navedenog, držali, raspolagali i u privrednom i drugom poslovanju upotrijebili novac veće vrijednosti koji je pribavljen izvršenjem krivičnog djela. 


Pogledaj predmet

RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved