Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

15:30 19.05.2021

Izrečena presuda u predmetu Milarem Berbić

Sud Bosne i Hercegovine je nakon održanog glavnog pretresa dana 19.5.2021. godine donio presudu u predmetu Milarem Berbić kojom je optuženi Milarem Berbić oglašen krivim što je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 3 godine. Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 19.12.2019. godine pa nadalje.

 

Optuženi Milarem Berbić kriv je što je dana 29.08.2014. godine sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovao u Istanbul, Republika Turska, radi pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH suprotno članovima 2. i 3. Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Navedena strana paravojna formacija, koja se borila protiv legitimnih vojnih snaga države Sirije radi rušenja sirijskog državnog poretka i koja je djelovala u sklopu terorističke organizacije ISIL, odnosno Islamske države na području Sirije i  Iraka, odlukom Vijeća sigurnosti UN-a od 30.05.2013. godine proglašena je terorističkom organizacijom. Optuženi je zatim, na neutvrđen način, prešao granicu između Turske i Sirije i ušao u Siriju, nakon čega se pridružio i postao pripadnik paravojne formacije nepoznatog naziva, kojom je rukovodio Goran Pavlović, a koja je djelovala u sklopu ISIL-a. Početkom 2019. godine optuženi je zarobljen od strane kurdskih snaga nakon čega je 19.12.2019.godine iz Sirije deportovan u Bosnu i Hercegovinu.

Sud je istovremeno donio i rješenje kojim je optuženom produžena mjera pritvora, nakon izricanja presude. Pritvor prema ovom rješenju može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora, a najduže 9 mjeseci od dana izricanja prvostepene presude.


Pogledaj predmet

RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved