Pretraga predmeta i presuda

Predmeti pred Sudom Bosne i Hercegovine

Sudska praksa Suda Bosne i Hercegovine

13:11 15.07.2020

Izrečena presuda u predmetu Armen Dželko

Sud Bosne i Hercegovine nakon održanog pretresa za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije u predmetu Armen Dželko (S1 2 K 034393 20 K) izrekao je danas, 15.7.2020. godine, presudu kojom je optuženi Armen Dželko oglašen krivim što je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. istog Zakona. Sud je optuženom Armenu Dželki izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri godine (3) i šest (6) mjeseci. U izrečenu kaznu zatvora optuženom se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru i to od 24.12.2019. do 21.5.2020. godine, te od 23.6.2020. godine pa nadalje.

 

Istovremeno, Sud je donio rješenje kojim je optuženom produžen pritvor koji po ovom rješenju može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne, a najduže do isteka trajanja izrečene kazne.

 

Optuženi Armen Dželko kriv je što je dana 12.2.2013. godine napustio područje Bosne i Hercegovine preko Međunarodnog aerodroma Sarajevo s namjerom da se kao pripadnik terorističke organizacije „ISIL“ bori na strani tzv. Islamske države organizirane na području Sirije i Iraka. Optuženi je dolaskom u Siriju postao pripadnik terorističke organizacije ISIL koja je svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama namjeravala da prisili legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima. U redovima ove terorističke organizacije optuženi je ostao sve do decembra 2019. godine, kada se zajedno sa preostalim članovima ISIL-a u Siriji, nakon što su vojnički poraženi, predao kurdskim i savezničkim snagama na području Sirije.


RSS Sitemap Copyrights © Sud Bosne i Hercegovine. All rights reserved