Pretraga
ARHIVA

Vijesti

Veselin Vlahović osuđen na 45 godina dugotrajnog zatvora
(29.03.2013. 15:20)

Sudeće vijeće Odjela I za ratne zločine Suda BiH, nakon održanog glavnog pretresa, izreklo je prvostepenu presudu kojom je optuženi Veselin Vlahović – Batko oglašen krivim da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1 tačka h) (progon) u vezi sa članom 29. i 180. stav 1. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), te je osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 45 godina.

 

Optuženi Vlahović je oslobođen od optužbi za šest tačaka optužbe zato što Vijeće nije našlo dokazanim, van svake razumne sumnje, da je optuženi počinio ta djela, dok je u odnosu na četiri tačke optužbe, obzirom da je Tužilaštvo odustalo od optužnice za ta djela, donijelo presudu kojom se optužba odbija.

 

Izrečena krivičnopravna sankcija predstavlja najstrožiju kaznu koju je Sud za predmetno krivično djelo mogao izreći u skladu sa Krivičnim zakonom BiH, te ujedno predstavlja najstrožiju kaznu koju je Sud BiH ikada izrekao.

 

Optuženi Veselin Vlahović – Batko je oglašen krivim što je, od početka mjeseca maja pa do kraja mjeseca jula 1992. godine, u kojem periodu se odvijao širok i sistematični napad vojnih i paravojnih snaga Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjeren protiv civilnog stanovništva grada Sarajeva, kao pripadnik paravojnih formacija, vršio progon civilnog nesrpskog stanovništva u naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, općina Novo Sarajevo na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, i to lišavanjem života (ubistvima), mučenjima, prisilnim nestancima, odvođenjima u ropstvo, silovanjima, protivpravnim zatvaranjima, fizičkim i psihičkim zlostavljanjima (druga nečovječna djela) i pljačkom imovine stanovništva općine Novo Sarajevo.

 

Sudeće vijeće je istovremeno donijelo i rješenje o produženju pritvora optuženom prema kojem pritvor može trajati najduže devet mjeseci nakon izricanja presude, odnosno do 29. decembra 2013. godine ili do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

 

 

Predmet

Štampaj      Pošalji prijatelju      
bosanski hrv срп eng
Optužnice i presude
Saopštenja
Fotografije sa suđenja
Svi dokumenti postavljeni na web stranicu su informativnog karaktera, te se ne smatraju zvaničnim dokumentima Suda.