DIREKTOR AGENCIJE ZA ISTRAGE I ZAŠTITU BIH POSJETIO SUD BIH

12.08.2020, 13:08

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec primio je danas u posjetu Darka Ćuluma, novoimenovanog direktora Agencije za istrage i zaštitu u Bosni i Hercegovini.

 

Predsjednik Debevec je sa direktorom Ćulumom razmijenio iskustva o dosadašnjoj saradnji SIPA-e i Suda BiH u postupanju po najsloženijim predmetima u okviru svojih nadležnosti, ocijenivši dosadašnju saradnju kao uspješnu i dobru. Predsjednik Debevec je izrazio uvjerenje da će se saradnja nastaviti u duhu profesionalnih odnosa, ali i da će promjena na čelu Agencije donijeti i dalji napredak u polju profesionalizacije, stručnosti i efikasnosti.

 

U razgovoru je posebno pohvaljen rad Odjela za zaštitu svjedoka, s kojim Sud BiH ima intenzivnu i uspješnu saradnju u radu sa najugroženijom kategorijom subjekata krivičnog postupka.

 

Iskazujući obostrani interes da se međuinstitucionalna saradnja podigne na viši nivo, razgovarano je i o modalitetima buduće saradnje, s ciljem efikasne i pravovremene reakcije na retrogradne tendencije.

 

Također je istaknut značaj edukacije djelatnika koji rade na realizaciji sudskih naredbi kroz organizovanje edukativnih treninga i radionica, s ciljem kvalitetnijeg pribavljanja dokaza. Na temelju svoje bogate prakse i iskustva, Sud će uvijek dati odlučan doprinos ovim naporima, sve radi prijeko potrebnog napretka na svim poljima, a naročito u pogledu profesionalizacije, stručnosti i efikasnosti.

 

Gospodin Ćulum je zahvalio na prijemu, razmjeni mišljenja i informacijama koje je prilikom posjete dobio od predsjednika Debeveca, istaknuvši da su otvoreni za razvijanje dobre međuinstitucionalne saradnje, radi ispunjavanja zajedničkih ciljeva, shodno važećim zakonima.