Predmeti u fazi pretresa ili žalbe na presudu

S1 1 K 009124 12 Krž - Zelenika Ivan i dr

INFORMACIJE O PREDMETU
Optuženi

Ivan Zelenika

Srećko Herceg

Edib Buljubašić

Ivan Medići

Marina Grubišić-Fejzić

Sud Bosne i Hercegovine je dana 22. februara 2012. godine donio rješenje kojim se optuženim Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić određuje pritvor. Sud Bosne i Hercegovine je dana 19. septembra 2012. godine, donio rješenje kojim se optuženima Zelenika Ivanu, Herceg Srećku, Medić Ivanu i Grubišić-Fejzić Marini ukida pritvor i određuju mjere zabrane.


Dokumenti
14.04.2015. Zelenika Ivan i dr
Prvostepena presuda

Svi dokumenti su u PDF formatu. Za njihov pregled potreban je Adobe Acrobat reader.

Fotografije

INFORMACIJE O PREDMETU

 

Činjenični osnov optužnice:

 

U optužnici se, između ostalog, navodi da su u periodu od mjeseca maja do mjeseca avgusta 1992. godine, Ivan Zelenika, u svojstvu višeg oficira u štabu HOS-a, Srećko Herceg, u svojstvu komandanta vojnog zatvora Dretelj „Bruno Bušić“, Edib Buljubašić, u svojstvu pripadnika HOS-a i zamjenika komandanta kasarne HOS-a Dretelj „Bruno Bušić“, te Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić, u svojstvu pripadnika HOS-a i stražara u vojnom zatvoru „Dretelj“, zajedno sa drugim osobama, počinili krivična djela zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti zarobljenim u logoru Dretelj.

 

Tačke optužnice: 

 

Optužnica tereti Ivana Zeleniku za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama d), e), f) i k), sve u vezi sa članom 180. stav 1. i 2. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), Srećka Hercega i Ediba Buljubašića za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama a), d), e), f), g) i k), sve u vezi sa članom 180. stav 1. i 2. KZ BiH i Ivana Medića i Marinu Grubišić – Fejzić  za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama a), d), e), f), g) i k), sve u vezi sa članom 180. stav 1. KZ BiH.

 

Tok predmeta:

 

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je dana, 13. marta 2012. godine, optužnicu u predmetu Ivan Zelenika i drugi, koja optužene Ivana Zeleniku, Srećka Hercega, Ediba Buljubašića, Ivana Medića i Marinu Grubišić-Fejzić tereti za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.

 

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji održanom 18. aprila 2012. godine, optuženi Ivan Zelenika, Srećko Herceg, Ivan Medić i Marina Grubišić- Fejzić izjasnili su se da nisu krivi. Dana 27. aprila 2012. godine, optuženi Buljubašić Edib izjasnio se da nije kriv.

 

Dana 12. juna 2012. godine počeo je glavni pretres u ovom predmetu.

 

Sud je 14. aprila 2015. godine u predmetu Ivan Zelenika i dr. izrekao prvostepenu presudu kojom su optuženi: Ivan Zelenika, Ivan Medić, Edib Buljubašić i Marina Grubišić-Fejzić oglašeni krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti (progon). S tim u vezi, Sud je optuženim izrekao sljedeće kazne: Ivan Zelenika kazna zatvora u trajanju od šest godina; Ivan Medić kazna zatvora u trajanju od sedam godina; Edib Buljubašić jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 34 godine i Marina Grubišić-Fejzić kazna zatvora u trajanju od pet godina. Sud je optuženog Srećka Hercega oslobodio optužbe. Sud je optužene: Ivana Zeleniku, Ivana Medića, Ediba Buljubašića i Marinu Grubišić-Fejzić oslobodio pojedinih tačaka optužbe.

 
Saopštenja za javnost vezana za predmet

14.04.2015 - Izrečena prvostepena presuda u predmetu Ivan Zelenika i drugi
13.04.2015 - Izricanje prvostepene presude u predmetu Ivan Zelenika i drugi
20.09.2012 - Ukinut pritvor optuženima u predmetu Ivan Zelenika i drugi
11.06.2012 - Početak glavnog pretresa u predmetu Ivan Zelenika i drugi
04.06.2012 - Statusna konferencija u predmetu Ivan Zelenika i dr.
18.04.2012 - Optuženi u predmetu Ivan Zelenika i drugi izjasnili se da nisu krivi
17.04.2012 - Izjašnjenje o krivnji u predmetu Ivan Zelenika i drugi
15.03.2012 - Potvrđena optužnica u predmetu Ivan Zelenika i dr.
bosanski hrv срп eng

Presude:
Odjel I   Odjel I za ratne zločine
Odjel II 
Odjel III Odjel III za sva kaznena djela iz nadležnosti Suda
Upravno odjeljenje

Svi dokumenti postavljeni na web stranicu su informativnog karaktera, te se ne smatraju zvaničnim dokumentima Suda.